kennelhoste hos hunde
Jeg vil gøre opmærksom på, at alle hundene i min pension, skal være beskyttet med vaccinen imod kennelhoste en gang årligt, og dette indbefatter både den bakterielle- og virusdelen, som forårsager den luftbårne smitte til hundene(dråbeinfektion). Det nye i det, er den bakterielle vaccination, som gives som ´ dråber i næsen, det skulle forbedre beskyttelsen imod kennelhoste, idet denne vaccine virker både lokalt, i luftvejene og i resten af kroppen.
Den lokale antistofproduktion i luftvejenes slimhinder er den vigtigste beskyttelse denne vac- cine giver. I kombination med almindelig injektionsvaccine indeholdende parainfluenza- komponenten giver den hunden maksimal beskyttelse mod kennelhoste. Nasalvaccinen virker både mod bakterien (bordetella bronchiseptica) og virussen (parainfluenza), herefter opnås beskyttelsen imod infektion med b.bronchiseptica efter 72 timer og beskyttelsen imod para- influenza opnås efter 3 uger. Hunden er beskyttet imod begge smitstoffer i et år efter vaccina- tionen. Der kan altid være bivirkninger ved vacciner, nogle hunde kan småhoste 2 uger efter denne vaccine, derfor kræver det planlægning, hvornår hunden vaccineres inden den skal i hundepension.
Ved at vaccinere hunden inden den skal møde mange andre hunde, beskytter man både sin egen hund og andre hunde mod smitte, og skåner mig som pensionsejer at huse hunde med den smitsomme kennelhoste, hvorved jeg er nødt til at lukke i en periode for at få desinficeret, på den måde rammes mange. Jeg gør mit med god ventilation og hygiejne og forventer at hundeejerne følger mine velmenende instrukser.
Ved kennelhoste forstås en infektion i luftrør og bronkier. Der opstår ofte tør og fugtig hoste. Nogle hunde har næseflåd og nysen, nogle svækkede hunde og ikke vaccinerede hunde kan blive alment påvirket, få feber og appetitløshed og eventuelt få lungebetændelse, og bør have hjælp af en dyrlæge. De fleste hunde kommer sig over kennelhoste i løbet af 1 – 2 uger, men en del må have slimløsende- eller hostestillende medicin og evt. antibiotika, som kun kan hjæl- pe på den bakterielle smitte, da antibiotika ikke hjælper på virus. 70 % af kennelhostesmitten er forårsaget af bakteriedelen, derfor en rigtig god grund til at beskytte imod den. Desværre er kennelhostesmitten kompleks, og ingen vaccine giver 100 % beskyttelse mod sygdom, men kombinationen af de to vaccine-former giver altså den bedst mulige beskyttelse mod kennel- hoste.
Med venlig hilsen
Karin's Hundepension
Karin Krabbe
I samråd med min tilsynsførende dyrlæge